Ir al contenido principal

Psicologia

La Universitat d'Alacant ofereix la possibilitat de gaudir del curs:
Introducció a la psicologia



















L'objectiu del curs és analitzar i estudiar els processos psicològics bàsics en relació amb el comportament humà normal i adaptatiu:
Conèixer i diferenciar els diversos processos psicològics bàsics.
Saber relacionar els diferents processos psicològics bàsics.
Conèixer les diferents tendències psicològiques existents.
Conèixer l'evolució de les funcions psicològiques pròpies de l'ésser humà i les seues possibles alteracions.
Conèixer la terminologia psicològica i els paradigmes experimentals més representatius dins d'aquest àmbit d'estudi.
Introduir a l'estudiant en l'aplicació dels processos psicològics en la seua pràctica professional.
Saber aplicar els procediments d'investigació més utilitzats en l'estudi de la conducta humana.
Desenvolupar la capacitat d'anàlisi i síntesi d'informació científica.
Desenvolupar estratègies per al treball en grup.
Desenvolupar una actitud científica, analítica, crítica i reflexiva.
Fomentar aptituds positives cap a la investigació.

Contingut:
1. INTRODUCCIÓ A LA PSICOLOGIA.
Definició de Psicologia. Objecte d'estudi. Orígens. Escoles fundacionals. Areas d'especialització. Mètodes d'investigació.
2. ATENCIÓ.
Definició i concepte. Mètodes i tècniques d'estudi. Enfocaments teòrics i perspectiva històrica en l'estudi de l'atenció. Atenció selectiva. Atenció dividida. Atenció sostinguda. Determinants dels processos atencionales. Atenció i diferències individuals.
3. SENSACIÓ I PERCEPCIÓ.
¿Com funcionen els nostres sentits?. Psicofísica. Llindars sensorials. Adaptació. La percepció. Com organitza el cervell la informació sensorial: les "lleis" gestálticas de l'organització perceptiva. Predisposició perceptiva. Constàncies perceptives. Il·lusions visuals. El paper de l'experiència.
4. ELS ESTATS DE CONSCIÈNCIA.
¿Què és la consciència?. L'estat normal enfront dels estats de consciència alterats. El somni: Fases i tipus de somnis. Característiques del somni.
5. L'APRENENTATGE.
Conceptes i definicions. Característiques de l'aprenentatge. Tipus i nivells d'aprenentatge. Condicionament clàssic. Condicionament operant. Aprenentatge observacional. Aplicacions pràctiques de les teories de l'aprenentatge.
6. LA MEMÒRIA.
Definició i concepte. Processos de memòria. Mesures de la memòria. Els models estructurals de la memòria. Alternativa als models estructurals de memòria. El fenomen de l'oblit. Mètodes per a millorar la memòria. Aspectes aplicats de la Psicologia de la memòria: La memòria de testimonis. Memòria i publicitat. Memòria i vellesa. Memòria i emoció.
7. El PENSAMENT I EL LLENGUATGE.
Definició i concepte de pensament. La resolució de problemes. La presa de decisions. La formació de judicis. Les creences esbiaixades. Definició i concepte de llenguatge. L'estructura del llenguatge. El desenvolupament del llenguatge.
8. LA INTEL·LIGÈNCIA.
Concepte. Visió històrica de la mesura de la intel·ligència. Teories de la intel·ligència. Tipus d'intel·ligència. L'avaluació de la intel·ligència. Les influències genètiques i ambientals en la intel·ligència.
9. LA MOTIVACIÓ I L'EMOCIÓ.
Introducció als conceptes motivacionals. Teories de la motivació. Frustració. Conflicte i reaccions humanes. Introducció als conceptes emocionals. Teories de l'emoció. Emoció i salut.
10. LA PERSONALITAT.
Definicions. Enfocaments. Perspectives de la personalitat: psicoanalítica; dels trets; humanística; sociocognoscitiva. Avaluació de la personalitat.
11. BENESTAR, ESTRÈS, AFRONTAMIENTO I ADAPTACIÓ.
Definicions. Teories. Avaluació. Intervenció. Aplicacions pràctiques.
12. TRASTORNS PSICOLÒGICS I TRACTAMENTS PSICOLÒGICS.
Definicions. Perspectives i classificació dels trastorns psicològics. Trastorns d'ansietat. Trastorns disociativos. Trastorns afectius. Esquizofrènia. Trastorns de la personalitat. Prevalença dels trastorns psicològics. Tipus de teràpies psicològiques i aplicacions pràctiques.
13. COMUNICACIÓ I INTERACCIÓ SOCIAL.
Comunicació, actituds i accions. Tipus de comunicació en la interacció social. Estratègies de comunicació i relació d'ajuda. Els missatges.
14. RELACIONS HUMANES I INTERPERSONALS.
Els processos d'atribució. La conformitat i l'obediència. La influència del grup. Les influències culturals. Les relacions socials: el prejudici; l'agressió; el conflicte; l'atracció; l'altruisme; la pacificació.
MODULE PRÀCTIC DEL PROGRAMA DE L'ASSIGNATURA
L'assimilació dels conceptes explicats en les classes teòriques no pot aconseguir-se sinó és amb el plantejament de situacions en les quals l'alumne puga aplicar els conceptes o discutir d'una manera realista sobre l'aplicabilitat dels mateixos. Per a açò durant el curs es duran a terme diverses pràctiques relacionades amb el programa teòric de l'assignatura.

Aquesta obra es publica amb una llicència BY-NC-SA Creative Commons License

Informació i Inscripcions:
Data: Disponible immediatament
Podeu trobar tot el material necessari així com els enllaços i la metodologia de treball al següent enllaç:
L'enllaç per la descarrega del material de cada temari es el següent:


Comentarios

Popular Posts

Blockchain

Seguro que la mayoría de vosotros habréis oído hablar del blockchain, de forma muy resumida el blockchain es una tecnología que permite transacciones seguras entre personas sin necesidad de ningún intermediario, compra y venta de bienes y servicios, transferencias, contratos, verificación de identidad, en fin, cualquier transacción entre personas que necesite que las partes implicadas confíen entre sí, sin necesidad de intermediación de una tercera parte. Las criptomonedas como por ejemplo Bitcoin, Ethereum, Ripple están basadas en Blockchain. Hoy os traigo una propuesta con un formato diferente al habitual, se trata del CIBTC 2018: Congreso Internacional Blockchain Tropical Coast, que se celebrará en Motril, Granada. Se trata de un acontecimiento que contará con la presencia de los mejores especialistas en este campo. El enfoque que se quiere dar a este congreso pretende romper con el formato tradicional de este tipo de eventos implicando de forma más activa y dinámica a los partic

Seguridad IT: Certificado profesional Google Cybersecurity

Os presentamos una nueva certificación de Google en ciberseguridad, un exhaustivo programa compuesto por 8 cursos especializados: Foundations of Cybersecurity Play It Safe: Manage Security Risks Connect and Protect: Networks and Network Security Tools of the Trade: Linux and SQL Assets, Threats, and Vulnerabilities Sound the Alarm: Detection and Response Automate Cybersecurity Tasks with Python Put It to Work: Prepare for Cybersecurity Jobs Al completar satisfactoriamente estos cursos, estarán plenamente capacitados para comprender la importancia de las prácticas de ciberseguridad y su impacto en las organizaciones. Serán capaces de identificar riesgos, amenazas y vulnerabilidades comunes, y aplicar técnicas efectivas para su mitigación. Además, estarán preparados para proteger redes, dispositivos, personas y datos contra accesos no autorizados y ciberataques, haciendo uso de herramientas de Gestión de la Información y Eventos de Seguridad (SIEM). Asimismo, obtendrán experiencia prácti